ga naar de inhoud ga naar de navigatie ga naar zoeken

Ik wil een medische urgentieverklaring voor een (andere) woning. Hoe regel ik dat?

Alleen in zeer uitzonderlijke situaties kunnen mensen voorrang krijgen bij het zoeken naar een woning.

Hoe zit het precies?

In Utrecht zijn te weinig woningen om alle woningzoekenden direct aan een woning te kunnen helpen. De meeste mensen moeten dus een paar jaar wachten op een geschikte woning. Alleen in zeer uitzonderlijke situaties kunnen mensen voorrang krijgen bij het zoeken naar een woning.

Urgentiewijzer

Met hulp van de urgentiewijzer  kunt u zelf al bekijken of u mogelijk in aanmerking komt voor een urgentieverklaring. Om voor een urgentieverklaring op medische gronden in aanmerking te komen, moet uw woonsituatie echt onhoudbaar zijn. Bijvoorbeeld omdat u van uw huidige woning zieker wordt dan u nu al bent. Of omdat u uw huis niet meer in of uit kunt. Of omdat u uw douche, toilet of keuken niet meer kunt gebruiken.

Hoe vraagt u een urgentieverklaring aan?

U kunt een urgentieverklaring aanvragen met een aanvraagformulier. Dit formulier kunt u aanvragen:

  • Telefonisch bij het  WoningNet: T. 0900 - 260 00 60
  • Op de website van Het Vierde Huis: www.urgentiewijzer.nl

Op het aanvraagformulier wordt u onder andere gevraagd aan te geven of u onder behandeling bent bij een specialist, en zo ja, de naam van de specialist. Ook wordt gevraagd in welk opzicht de huidige woning schadelijk is voor de gezondheid, en welke ruimte niet meer te gebruiken of te bereiken is.

Hoe gaat het verder?

Het Vierde Huis beoordeelt op verzoek van de Gemeente Utrecht of u in aanmerking komt voor een urgentieverklaring.
Vraagt u op medische gronden een urgentieverklaring aan, dan wordt u mogelijk opgeroepen door een keuringsarts van de gemeente. Binnen acht weken na deze keuring beslist Het Vierde Huis of uw situatie urgent is. U ontvangt daarvan bericht. Daarna moet u zelf een passende woning zoeken binnen het vrijgekomen woningaanbod.

Rol van de huisarts

Het Vierde Huis eist dat u voor uw medische klachten onder behandeling van een specialist bent. Informatie van uw huisarts is dus niet voldoende. Wel kunt u aan uw huisarts een overzicht vragen van uw aandoeningen en ziektes en van de naam van de specialist(en) als u die zelf niet precies weet.

Uw huisarts kan hier een financiële vergoeding voor vragen.

Zoeken

Meer informatie

Het Vierde Huis
www.hetvierdehuis.nl

Urgentiewijzer
www.urgentiewijzer.nl

Inloggen voor artsen

Wachtwoord vergeten?